Henri Matisse – 6 věcí, které je třeba vědět o jeho životě a tvorbě
Aug, 10 2022   |   Interiéry

Henri Matisse – 6 věcí, které je třeba vědět o jeho životě a tvorbě

Jeden z nejvlivnějších francouzských malířů dvacátého století, Henri Matisse, je nazýván jedním z tvůrců moderního umění. Matisse se narodil v roce 1869 a byl talentovaný mladý chlapec, který byl již ve věku 13 let přijat na prestižní École des Beaux-Arts v Paříži. Studoval tam pět let, poté se přestěhoval do Londýna, a pak se usadil v Nice, kde žil po zbytek svého života. Umělcova práce se vyznačuje odvážným použitím barev a jednoduchých forem, které jsou často redukovány na několik tvarů či linií. Experimentoval také s novými technikami, jako jsou například koláže, výřezy a sochy, aby vytvořil nové vizuální efekty. Chcete se o něm dozvědět více? Zde je 6 věcí, které je třeba vědět o tomto úžasném umělci.

Vůdce fauvismu

Fauvismus bylo nezávislé umělecké hnutí založené na Podzimním salonu v Paříži v říjnu 1905. Jednalo se o krátkodobé umělecké hnutí, které vzniklo částečně v důsledku skupin vytvořených samotnými umělci. Začalo to kontroverzní výstavou uměleckých děl Matisse, Alberta Marqueta, Vlamincka, Deraina a Keese van Dongena. Skandálními se ukázaly být světlé a čisté barvy, které umělci hrubě aplikovali na plátno. Henri Matisse se stal vůdcem skupiny díky své práci „Žena v klobouku“, která byla v té době považována za pobuřující.

Pojem fauvismus je odvozen ze slova „fauve“, což znamená „divoká šelma“. Styl se vyznačuje světlými a kontrastními barvami a odvážnými tahy štětce. Fauvismus se stal základem pro vznik současných uměleckých hnutí, jako je například expresionismus, kubismus a surrealismus.

Opravdový cestovatel

Henri miloval cestování! Nové místo pro něj bylo zdrojem inspirace. Tam nacházel nové světlo a prostory, které se později staly součástí jeho tvorby. Ze svých cest si přivážel upomínkové skice a fotografie, aby si všechna místa dobře zapamatoval. Cestování začal z Francie, kde navštívil například Nice a Paříž, pak obdivoval mimo jiné Korsiku, Anglii, Maroko a Alžírsko.

Henri Matisse

Předchůdce koláže

Kvůli zdravotnímu stavu se Henri Matisse musel vzdát normálního malování – rakovina tlustého střeva mu nedovolila vstát z postele. Přesto nepřestal tvořit! Vynalezl techniku „gouache découpé“ (technika vyřezávání papírových koláží). Jak vypadal proces „malování“ takového obrazu? Matisse ležel v posteli a vyřezával různé postavy z listů papíru malovaných kvašem a pak je jeho pomocníci lepili podle jeho pokynů na plátno. Jeho nejpopulárnější díla vytvořená touto technikou jsou Jazz (1947), La Tristesse du roi (1952) a The Snail (1953).

Henri Matisse – tvorba a nejznámější díla

Obrazy Henriho Matisse patří mezi nejdražší obrazy, které se kdy na světě prodaly. Můžete je obdivovat v soukromých galeriích a muzeích po celém světě. Jedním z Matissových nejslavnějších děl je obraz „Tanec“ namalovaný v roce 1910 na zvláštní objednávku ruského sběratele umění Sergeje Shchukina. Matissovy obrazy, které také stojí za to znát, jsou: „Radost ze života“ (1906), „Červené studio“ (1911), „Otevřené okno“ (1905), „Žena ve fialovém plášti“ (1937). Jeho obrazy mohou být také ve vašem domě ve formě reprodukcí.

Henri Matisse

Musée Matisse, nebo obdivujte díla Henri Matisse zblízka

Hluboká náklonnost Matisse k okouzlující Nice vyústila ve vytvoření muzea pojmenovaného po něm. Vila Garin de Cocconato byla vybrána jako jeho sídlo, které se nacházelo v blízkosti rezidence samotného Matisse. Perfektně se hodila k vystavování malířových děl, která umělec sám, a pak jeho dědicové, předali městu. První otevření se konalo 5. ledna 1963 a dodnes zde můžete obdivovat Matissovu tvorbu.

Henri Matisse

Z generace na generaci – syn Pierre Matisse jde ve šlépějích svého otce

Henri Matisse předal svou lásku k umění také svým synům. Měl tři syny a dva z nich se rozhodli jít ve stopách svého otce. Nejvíce vynikal nejmladší (narozený v roce 1900). Jeho syn Pierre Matisse byl známým obchodníkem s uměním. Ve věku 31 let, z podnětu svého otce, otevřel galerii v New Yorku, kde se zabýval uměním dalších 65 let. Ve své galerii vystavoval díla svého otce a mnoha dalších současných umělců, mimo jiné: Alexander Calder, Marc Chagall, François Rouan, Roberto Matta, Georges Rouault, André Derain. Díky jeho zapojení do vývoje umění byl považován za jednu z nejdůležitějších osobností, které přispěly k rozkvětu moderního umění.