Jak zavěsit obrazy? Nápady a inspirace pro vaši domácí galerii
Aug, 18 2021   |   Trendy & Inspirace

Jak zavěsit obrazy? Nápady a inspirace pro vaši domácí galerii

Vhodně sladěné obrazy mohou neuvěřitelně proměnit prázdný prostor na vašich stěnách. Jejich zavěšení však není tak jednoduché, jak se zdá. Potřebujete čas, abyste si promysleli přesný akční plán. Napovíme vám, jak obratně a v několika krocích zvolit a zavěsit obrazy.

Praktické tipy, které vám pomohou snadno pověsit obrazy na zeď

Pamatujete si dobu, kdy každý obývací pokoj vypadal stejně? Interiéry byly šedé a ponuré. Při zařizování našich prostor se dnes počítá s originalitou. Díky vhodně zvoleným obrazům se každý byt stane stylovým a originálním.

Níže uvádíme základní prvky, které vám pomohou začít vytvářet dekorace na zdi, bez ohledu na to, zda se bude jednat o jeden nebo více obrazů.

Nejprve věnujte pozornost:

  • osvětlení obrazu;
  • barevnému provedení obrazu;
  • tvaru a velikosti obrazů;
  • doplňkům k obrazům;
  • designu interiéru místnosti, kde se mají obrazy objevit;
  • slunečnímu světlu a vlhkosti v místnosti.

Přizpůsobení obrazů stylu prostoru

Obrazy nejsou jen doplňky, obrazy jsou především doplňkem interiérového designu. Proto je tak důležité pamatovat při vytváření domácí galerie, aby byla zachována kompatibilita stylu obrazu s estetikou bytu.

Správně zvolená grafika a fotografie podle designu místnosti zdůrazňují její silné stránky a individualitu. I tak se například obrazy s venkovskými krajinomalbami budou nejlépe hodit do bytů v rustikálním stylu, zatímco obrazy vintage budou ideálním doplňkem interiérů s retro výzdobou.

jak zavěsit obrazy

Výběr obrazů podle barvy

Motiv a barevné provedení obrazů by měly ladit s designem interiéru. V opačném případě budou doplňky příliš kontrastní, ohromující a neestetické.

Nejdůležitější je rovnováha! Dokonale zvolený obraz by měl viditelně ladit s barvami místnosti. A nejde zde jen o výběr odstínů z jedné barevné palety. Nezapomeňte, že plátno s živým a výrazným tónem dodá nudnému interiéru originalitu a jemnější sada odstínů na obrazech změkčí vzhled plného života prostoru.

Klimatické podmínky a jejich vliv na kvalitu obrazu

Nenápadně velký význam mají podmínky převládající v místnosti. Zvláště když se chystáme pověsit originální obrazy na plátně, které jsou více náchylné ke zničení. Příliš vlhké prostředí v interiéru způsobí, že se plátno a barvy zvrásní a změní barvu. Na druhou stranu sluneční paprsky přímo dopadající na obraz jej mohou zbavit výrazné barvy.

jak zavěsit obrazy

jak zavěsit obrazy

Pokud se obáváte, že pro uchovávání ručně malovaných obrazů nemáte vhodné podmínky, můžete je nahradit obrazy vytištěnými na skle nebo na plátně. Obrazy na skle jsou ideální jako dekorace do kuchyně a koupelny, kde se snadno a rychle zbavíte skvrn a nečistot. A tištěné obrazy na plátně budou velice vhodné do ložnice nebo obývacího pokoje. U této alternativy se nemusíte obávat ztráty kvality dekorace.

Umění naplánovat místo na stěně a zavěsit obrazy

Poté, co jsme již vybrali hlavní téma obrazů a zvolili k nim dekorace, přecházíme do další fáze, kterou je plánování jejich zavěšení na zeď.

Galerie v přímce? Estetický chaos? Nebo možná jeden obraz, který zdůrazňuje prostor? Bez ohledu na to, jak chceme, aby naše kolekce vypadala, existuje několik spolehlivých nápadů pro navrhování polohy obrazů.

Osvědčený patent pro plánování polohy obrazů na zdi

Nakreslete tvary všech obrazů nebo rámečků na papír. Pak je vystřihnete a položte na zem. Nyní je čas na nejkreativnější část, a to naplánování rozmístění obrazů. Přizpůsobujte je tak, dokud nezjistíte, že je to ono! Poté pomocí samolepicí pásky přilepte listy papíru ke stěně – ve stejném uspořádání, které jste si zvolili. Nakonec vyvrtejte přes papír otvory pro háčky nebo hřebíky. Tímto způsobem jste vytvořili šablonu, která vám usnadní zavěšení obrazů.

jak zavěsit obrazy

Teď se nebudete muset starat o to, zda se k sobě obrazy hodí, nebo zda jsou nevhodně zavěšeny. Napovídáme! Pokud se obáváte, že si nebudete pamatovat, který papír kde zavěsit, vyfoťte si šablonu na podlaze.

Zavěšení obrazů podle velikosti nábytku

Dobře sladěné obrazy se stylem místnosti, kde mají viset, je jedna věc. Obrazy přizpůsobené velikosti, tvaru a barvě nábytku, je věc druhá.

Zručné zavěšení obrazů podle velikosti a množství nábytku má několik pravidel:

1. Pamatujte na vzdálenost 15–20 cm nad okrajem pohovky nebo komody. Pokud je pověsíme výše, obrazy a nábytek budou vypadat jako samostatné prvky a měly by tvořit soudržný celek.
2. Zachování stejné vzdálenosti mezi obrazy – obrazy mohou být zavěšeny asymetricky, ale vzdálenost mezi nimi by měla být stejná.
3. Pravidlo 2/3 pro jedno plátno – prostor stěny mezi nábytkem a okrajem obrazu by měl činit 2/3 velikosti plátna a jeho střed by měl nacházet ve středu nábytku, nad kterým má být zavěšený.
4. Princip 2/3 pro galerii obrazů – když se galerie nevejde na šířku pohovky, je důležité, aby na okrajích visely obrazy s podobnou velikostí.

jak zavěsit obrazy

3 způsoby, jak uspořádat obrazy

Náš zrak zaměřujeme na prvky, které jsou nejnápadnější, jako jsou například největší a nejbarevnější obrazy. Proto, pokud máme malé a krásné plátno a zavěsíme jej spolu s barevnými a velkými obrazy, ztratí svou uměleckou hodnotu. Takže stojí za to popřemýšlet nad oddělením velkých obrazů od malých.

Co když nemáme možnost tyto obrazy oddělit? Jsou způsoby, jak to udělat! Seznamte se se třemi rozloženími, kterými byste se měli při sestavení obrazů na zdi řídit:

1. Obrazy v přímce. Největší obraz by se měl nacházet na úrovni očí, ve středu pozornosti, a ty menší a menší byl se měly rozptylovat směrem k vnějším stranám.
2. Obrazy s čtvercovým uspořádáním. Kde je středový bod, tam největší obraz, který se nachází uprostřed uspořádání, a ty menší obrazy zdůrazňují rohy.
3. Obrazy v uspořádání /\. Největší obraz by měl nacházet na samém vrcholu takového uspořádání. Menší obrazy se mírně naklánějí do stran a klesají dolů.


JAKOU FOTOTAPETU SI ZVOLIT DO LOŽNICE?

ZMĚŇTE SVŮJ INTERIÉR NÁBYTEK, SCHODY NEBO OBKLADY POMOCÍ SAMOLEPEK NA STĚNU. JEDNODUCHÁ A OKOUZLUJÍCÍ ÚPRAVA!

NEJMÓDNĚJŠÍ MOTIVY FOTOTAPET – ORIGINÁLNÍ DOPLNĚK VAŠEHO INTERIÉRU