JAK NALEPÍM FOTOTAPETU?
Jun, 17 2020   |   Blog

JAK NALEPÍM FOTOTAPETU?

JAKÉ LEPIDLO ZVOLIT PRO FOTOTAPETU?

Tato otázka neustále trápí ty, kteří se rozhodnou změnit svůj interiér v tradičním stylu. Použitím dobrého lepidla se tapeta přilepí na zeď a zůstane tam po dlouhou dobu. Nebude se drolit ani odpadávat. Jak vybrat lepidlo pro konkrétní materiál? Pokud pokládáte vinylovou tapetu, měli byste zkontrolovat její tloušťku. Čím je materiál silnější a těžší, tím méně vody bude zapotřebí k přípravě lepidla, aby uneslo váhu tapety a přesně ji přilepilo na stěnu. Tradiční (papírové) tapety nevyžadují speciální lepidlo. V tomto případě bude fungovat nejjednodušší lepidlo na tapety a jeho konzistence by měla být řídká. Latexové tapety jsou trvanlivější a odolnější vůči mechanickému poškození než tradiční tapety. Ale jejich pokládka se ničím neliší. V obou případech by lepidlo mělo být poměrně řídké, smíchané s velkým množstvím vody. Vlies je nejnáročnější materiál. Díky přítomnosti syntetické netkané textilie se vliesová tapeta lepí zcela odlišně než ostatní tapety. Před každou pokládkou nejprve namažte stěnu lepidlem, nikoli proužky tapety. Při lepení vliesové tapety je důležité dodržet opačné pořadí. Lepidlo použité k mazání stěn by nemělo být zředěno vodou, jinak se bude tapeta odlupovat. Samolepicí tapety nevyžadují použití lepidla na fototapety, proto výrazně zkracují dobu aplikace.

JAK NALEPÍM FOTOTAPETU?

KOLIK STOJÍ LEPENÍ FOTOTAPETY?

Je obtížné jednoznačně odpovědět na otázku týkající se nákladů. Vše záleží na tom, zda to provedeme svépomoci, s pomocí souseda, nebo si pronajmeme firmu. Vzhledem k současné globální situaci a zvýšení nákladů na stavební materiály utratíte za lepidlo, štětec a váleček, řezačku tapet a vodováhu od 400 do 800 korun. Pokud se na to necítíte a požádáte o pomoc kamarády nebo souseda, láhev dobrého alkoholu jako poděkování bude určitě stačit. Pokud si však pronajmete firmu, náklady se stanoví individuálně, a to v závislosti na velikosti místnosti. Stojí za to šetřit na materiálu? Samozřejmě si můžete koupit levnější štětec nebo váleček, ale vyplatí se pořídit si osvědčené lepidlo na fototapety.

JAK NALEPÍM FOTOTAPETU?

Nejprve je třeba stěnu řádně připravit. Zalepit díry a nerovnosti, případně nanést omítku. V případě samolepicích tapet nezapomeňte, že základní barva nesmí obsahovat latex nebo akryl, protože na takovém povrchu je obtížné udržet odnímatelnou tapetu. Může se stát, že stěnu před položením fototapety bude třeba opatřit základním nátěrem. Pokud jsou na stěně, kterou tapetujeme, vrstvy předchozí tapety, musí být důkladně odstraněny. Bezprostředně před lepením byste měli stěnu očistit malířským štětcem a vodou s glycerinovým mýdlem. Dá se také koupit speciální husté mýdlo na čištění stěn. Lepení samolepicích fototapet zaručuje jejich trvanlivost pouze v případě, že jsou nalepeny na obnovenou stěnu (doba, která musí uplynout mezi malováním stěny a lepením tapety, je 3–4 týdny).

LEPENÍ LATEXOVÝCH TAPET

Latexové (tradiční) fototapety namažte vrstvou zředěného lepidla a přiložte na stěnu. Lepení fototapet začněte od rohů a ponechte několikacentimetrovou mezeru. Během lepení latexových fototapet nezapomeňte přitlačit tapetu ke zdi a provádět válečkem vertikální pohyby nahoru-dolů, od středu k okrajům. Pokud se na okrajích objeví přebytek lepidla, stačí jej setřít čistým hadříkem. Přebytečnou tapetu odřízneme řezačkou tapet. Bude se také hodit při vyřezávání otvorů pro kontakty a spínače světel. Po nanesení lepidla pro latexové fototapety vyčkejte několik minut (více než 10 minut), dokud lepidlo nezhoustne a neztuhne. Teprve poté můžete přistoupit k pokládce.

JAK NALEPÍM FOTOTAPETU?

PROCES LEPENÍ VLIESOVÉ FOTOTAPETY

V případě vliesové fototapety nesmíte zapomenout, že vliesovým lepidlem mažeme stěnu, nikoli tapetu. Vrstva lepidla, kterou mažeme stěnu, by měla být hustá. Zvláštní pozornost je třeba věnovat absenci suchých míst, protože zde vznikají vzduchové bubliny, které nakonec poškodí fototapetu a způsobí její odpadnutí. Vrstva lepidla by také neměla být příliš tlustá, jinak fototapeta nebude držet. Přebytečnou vrstvu lepidla odstraníme vlhkým hadříkem.

SNADNE NALEPENÍ SAMOLEPICÍ FOTOTAPETY

Odnímatelné nástěnné dekorace jsou velmi oblíbené díky nekomplikované pokládce a snadné a rychlé demontáži, o které si můžete přečíst v článku Jak strhnout fototapetu? Lepení samolepicí fototapety trvá od 30 do 60 minut, v závislosti na ploše. Nevyžaduje použití nástrojů, jako je lepidlo, štětec nebo váleček. Užitečná může však být vodováha pro vyhlazení nerovností vzniklých během lepení Řádně připravenou stěnu otřeme vlhkým hadříkem a začneme s lepením fototapety. Pokud ji nalepíme křivě, můžeme ji odlepit a znovu přilepit, aniž bychom se obávali, že se vrstva barvy odloupne (pokud ji odloupneme s kusy zaschlé barvy, bude to znamenat, že stěna nebyla před pokládkou obnovena). Materiál MagicStick je odolný proti zašpinění a roztrhání a díky tisku v nejlepší kvalitě budou světlé a živé barvy po mnoho let potěšením pro vaše oči.