Jak odstranit fototapetu?
Aug, 16 2020   |   Tipy Deco

Jak odstranit fototapetu?

Dobře položená otázka by měla znít: jak účinně odstranit fototapetu, aby nedošlo k poškození zdi? Fototapety a tapety jsou díky svým vizuálním a estetickým přednostem trhákem již několik sezon. Postupem času však i ten nejkrásnější vzor omrzí a my hledáme změnu v podobě jiné tapety nebo barvy. Připravili jsme pro vás několik užitečných tipů, jak odstranit fototapetu bez poškození zdi.

Příprava stěny a prostoru

Odstranění tapet, stejně jako jejích lepení, vyžaduje přípravu stěny a okolí. Než se pustíte do práce, ochraňte nábytek fólií, vytvořte si prostor potřebný k práci. Připravte si také vhodné nástroje, jako jsou například: fólie a krycí páska. Odšroubujte ze zdi vyčnívající háčky nebo hřebíky. Vyhnete se tak roztržení tapety a nepříjemnostem při jejím odstraňování.

Odstraňování tapet MagicStick svépomocí

Pokud jste se rozhodli pro naši nabídku a máte doma samolepicí tapetu na materiálu MagicStick, máte štěstí, protože ji lze ze zdi snadno a hladce odstranit, stačí ji jen... odlepit. Bez jakéhokoliv nářadí, bez ochrany nábytku. Právě proto jsou odnímatelné tapety tak ochotně kupovány díky snadnému a rychlému způsobu nalepení a odlepení. V případě jiných fototapet budete mít trochu více práce.

Jak změkčit vliesovou tapetu?

Odstranění tapety za mokra je noční můrou pro mnohé z vás. Není se čemu divit, protože i když jsou moderní lepidla na tapety mnohem kvalitnější, stále musíte vynaložit velké úsilí, abyste tapetu odstranili bezpečným způsobem, aniž byste poškodili povrch stěny. Pro postupné odstraňování vliesové tapety si připravte měkký štětec a kbelík s vodou nebo octem, který tapetu také účinně změkčí a usnadní její odstranění. Pro roztok vody a octa je nejlepší použít 10% ocet. Pokud nemáte po ruce širokou hranatou malířskou štětku, postačí jednoduchá houbička nebo láhev s rozprašovačem. Pokud použijete jen vodu, stačí stěnu několikrát otřít dobře namočenou houbičkou nebo štětcem a před odstraněním tapety počkat 10–15 minut. Pokud jste připravili octový roztok, čekací doba se prodlouží na 20 minut. Můžete si také pomoci speciálním přípravkem na odstraňování tapet, ale v tomto případě to bude dražší možnost než voda a ocet.

Jak odstranit fototapetu

Odstranění tapety za sucha je pracné a těžké, a navíc přitom můžete také strhnout podkladovou vrstvu pod ní. Někdy se může ukázat, že z nějakého důvodu neexistuje žádný jiný způsob odstraňování tapety než tento, takže když začnete strhávat tapetu vrstvu po vrstvě, měli byste si pomoci špachtlí. Bohužel je v tomto případě riziko poškození stěny velmi vysoké.

Odstranění namočené fototapety ze zdi

Jakmile máte jistotu, že tapeta absorbovala vodu nebo vodný roztok s octem, stejně jako při odstraňování fototapety za sucha, podeberte část malířskou špachtlí a jemně odtrhnete od stěny. Pokud je tapeta stále příliš suchá a lepidlo nechce pustit, musí se celý postup namáčení stěny opakovat, dokud se vše pěkně a hladce neodlepí. Po celém procesu odstraňování fototapety dejte stěně čas, aby vyschla a poté ji obruste brusným papírem, aby bylo možné snadno položit novou fototapetu nebo osvěžit zeď.
O tom, jak přilepit fototapetu jednoduchým, rychlým a bezproblémovým způsobem si přečtěte v jiné naší příručce. Doufáme, že po seznámení se s těmito tipy získají vaše interiéry svěží ráz, a to díky tomu, že vás již nebude děsit lepení a strhávání tapet ze stěn.