Claude Monet – nejslavnější obrazy a život zakladatele impresionismu
Jun, 13 2022   |   Interiéry

Claude Monet – nejslavnější obrazy a život zakladatele impresionismu

Impresionismus je malířský styl, který vznikl ve Francii na konci 19. století. Byl to umělecký směr, který odmítal konvenční představy o perspektivě a kompozici a vedl ke vzniku naturalističtějších obrazů. Impresionismus se stal jednou z nejdůležitějších událostí v západním umění od doby renesance. Jedním z předních impresionistů byl Claude Monet. Právě jeho obraz „Imprese, východ slunce“ se stal inspirací pro vytvoření názvu tohoto uměleckého směru.

Claude Monet – život a dílo francouzského malíře

Oscar Claude Monet se narodil 14. listopadu 1840 v Paříži. Monetův otec Adolphe pracoval pro dopravní společnost a jeho matka Louise se starala o rodinu. Ve věku 5 let se celá rodina přestěhovala do Le Havru (přístavní město v Normandii). Od útlého věku Monet rozvíjel svou lásku k umění a kresbě. Ačkoli se zpočátku soustředil více na tvorbu karikatur a portrétů, po spřátelení se s Eugenem Boudinem (krajinářem), podlehl Monet fascinaci světem přírody. Právě díky Boudinovi se malba v plenéru stala základem Monetovy tvorby.

Touha rozvinout svou vášeň pro malování přiměla Moneta k přestěhování. V roce 1859 odjel do Paříže, aby pokračoval v práci na svém umění. Tam byl studentem Academie Suisse a později také studoval u Charlese Gleyreho. Během svého pobytu v Paříži se mnohokrát spřátelil s vynikajícími umělci. Rád maloval ve společnosti Renoira, Sisleyho a Frederica Bazilleho.

Doma trávil čas s Camille Doncieuxovou, se kterou se oženil v roce 1870. Měl dva syny, Jeana a Michaela. Pár zažil mnoho obtíží, hlavně kvůli finančním problémům. V dřívějších letech se impresionistické umění netěšilo velké popularitě. V jednu chvíli byl Monet celou situací tak deprimován, že se pokusil spáchat sebevraždu. Světlem na konci tunelu byl patronát Louise-Joachima Guadiberta a poté – po přestěhování do Anglie – pomoc Paula Durand-Ruela, který se stal Monetovým prvním obchodníkem s uměním.

Claude Monet – nejslavnější obrazy

Po několika letech se Monet vrátil do Francie, aby se usadil západně od Paříže v městě – Argenteuila. Po smrti své manželky navázal vztah s Alicí Hoschede – manželkou Ernesta Hoschedeho. Po jeho smrti se v roce 1892 vzali. Nakonec se přestěhovali do Giverny, které se ukázalo být posledním domovem umělce. Zde vytvořil řadu známých děl představujících krásné zahrady a lekníny.

Monet věnoval své poslední roky rodině a práci na projektu pro muzeum Orangerie des Tuileries. Navzdory svému stáří a progresivnímu šedému zákalu vytvořil díla, která lze na tomto místě obdivovat dodnes. Monet zemřel 5. prosince 1926 ve svém domě v Giverny.

Obrazy Clauda Moneta, které každý miluje

Claude Monet na svých obrazech fantasticky využíval světlo. Byl fascinován jeho odstíny v různých denních dobách, i když na svých dílech rozhodně upřednostňoval použití světlejších barev. Snažil se zachytit svět kolem sebe výraznými barvami a krátkými tahy štětce. Tvořil hlavně venku, maloval venkovské louky, zahrady a jezera. Rád se také díval na lidi a zaznamenával jejich každodenní život na svá plátna.

Claude Monet – nejslavnější obrazy

Jedním z nejznámějších Monetových děl je „Imprese, východ slunce“ (1873), který zobrazuje přístav Le Havre v ranní mlze. Kritici tento název použili k označování nové skupiny umělců za „impresionisty“, čímž chtěli urážlivě říci, že díla tohoto hnutí se podobají spíše skicám než obrazům. Pojem však dokonale vystihoval techniku vzniku děl, a tak se ujal natrvalo. Monetovo dílo „Imprese, východ slunce“ lze zhlédnout v nádherném Musée Marmottan Monet v Paříži.

Obraz La Grenouillère vznikl v roce 1869. Nádherně ukazuje krásu letoviska na Seině, které se skládalo z lázní, půjčovny lodi a plovoucí kavárny. Monet během malování soustředil svou pozornost na hladinu vody, listí a lidí. Jeho obraz se stal impresionistickým snímkem odrážejícím výlety střední třídy 19. století. La Grenouillère můžete obdivovat v Metropolitním muzeu umění v New Yorku.

Claude Monet – nejslavnější obrazy

Monet většinu svého času věnoval krajinotvorbě, ale čas od času maloval také lidi. Nejčastěji to byli jeho blízcí. Jedním z jeho nejslavnějších portrétů je „Žena s deštníkem“ (1875), na kterém zvěčnil svou ženu Camille a osmiletého syna Jeana. Nejednalo se však o typický rodinný portrét. Monet se vyhýbal obrazům v typických portrétních pózách. Raději zvěčňoval lidi při jejich každodenních povinnostech nebo radostech. Proto na svém obraze zobrazil svou rodinu na procházce.

Nejpůsobivějšími díly Clauda Moneta jsou nepochybně jeho obrazy zobrazující lekníny. Monetovo dílo zahrnuje téměř 250 různých pláten zobrazujících tyto krásné květiny. Nejvíce ho inspirovaly lekníny z rybníka v jeho zahradě v Giverny. Dalo by se říci, že Monet jimi byl posedlý – posledních 30 let strávil vlastně jen jejich malováním. Každé z jeho děl je jedinečné. Lekníny maloval z různých úhlů pohledu, v různém světle, měnících se povětrnostních podmínkách a různých ročních obdobích. Jeho největším dílem jsou panely Lekníny, které najdete v Musee L'Orangerie v Paříži. Některá díla jsou široká až 6 metrů!

Claude Monet – nejslavnější obrazy

Reprodukce obrazů Claude Monet na plátně canvas

Francouzský malíř Claude Monet byl od dětství velmi talentovaný, ale v té době nic nenasvědčovalo tomu, že se stane součástí umělecké komunity, která natrvalo změní světové malířství. Monetovy obrazy jsou k vidění v galeriích umění po celém světě a díky nejnovějším technologiím je můžete mít i u sebe doma. Reprodukce Claude Monet jsou jednou z nejnavštěvovanějších kategorií v našem obchodě. Obrazy canvas jsou vysoce kvalitní kopie Monetových obrazů, které se mohou stát součástí vaší vlastní domácí galerie umění.

vrátit se
Čtěte také:

Domácí kancelář inspirace - tvůrčí nápady na pracovní prostor

Atmosféra vaší domácí kanceláře může mít významný vliv na vaši produktivitu a kreativitu. Jak ale proměnit všední prostor ve zdroj inspirace a produktivity? Klíčem je personalizace, pochopení vlivu barev a optimalizace prostředí pro pohodlí.

čtěte více

Jak vytvořit útulný bílý interiér: 5 kroků k minimalistické kráse

V interiérovém designu je něco nesporně přitažlivého na minimalistickém přístupu, zvláště když se koupe v čistotě a jednoduchosti bílé. Útulný bílý interiér není jen vizuálním potěšením; je to klidné útočiště, které nabízí klid a pohodu v našich často chaotických životech.

čtěte více

Fototapety příroda – pociťte sílu přírody ve svém domově

Fototapeta s motivem přírody je skvělý způsob, jak přinést krásu přírody do vašeho domova. Může se stát ústředním bodem prostoru nebo zdůrazněním, které dokonale doplní výzdobu celého interiéru. Použití fototapet s přírodou v uspořádání interiéru pomůže vnést do prostoru pocit rovnováhy a řádu.

čtěte více

Domácí kancelář – inspirace pro módní interiér

Při navrhování dokonalé domácí kanceláře je třeba zvážit několik faktorů. Například výběr vhodného osvětlení nebo pohodlného a ergonomického nábytku. Být organizován při práci na dálku je klíčem k produktivitě, proto vám poradíme, jak si připravit místo pro práci z domova.

čtěte více