Paul Cézanne – umělecká díla
Sep, 15 2022   |   Interiéry

Paul Cézanne – umělecká díla

Francouzský malíř Paul Cézanne chtěl zobrazovat svět a ovlivňovat lidské dojmy novým způsobem, a proto se rozešel s mnoha uměleckými tradicemi. Změny, ke kterým došlo v jeho umělecké kariéře a malířské technice, měly obrovský dopad na současné umění. Seznamte se s Paulem Cézannem, jeho životem a obrazy.

Cézannův raný život a vzdělání

Abychom lépe poznali a porozuměli umění Paula Cézanna, podívejme se blíže na příběh jeho života a jeho práci jako umělce. Paul Cézanne se narodil 19. října 1839. Vyrůstal v Aix-en-Provence ve Francii. Jeho matka zemřela, když byl ještě dítě. Je známo, že jeho otec chtěl, aby byl právníkem nebo politikem, nikoliv umělcem. Proto ho v mladém věku poslal na právnickou školu, ale Cézanne po nějaké době studií zanechal a namísto toho začal malovat. Brzy poté přesvědčil o svém umění i svého otce, který mu umožnil odjet studovat umění do Paříže.

Stýkal se především s umělci, kteří odmítali neoklasicistní a romantické malířství, jež se v té době nesetkávalo se souhlasem většiny, a proto byla taková díla vystavována na tzv. výstavách odmítnutých děl – Salon des Refusés.

Ve své umělecké kariéře prošel různými obdobími a styly, ale známý je především svými obrazy, které kombinovaly impresionismus konce 19. století a kubismus počátku 20. století. Charakteristické pro jeho malířskou techniku byly živé barvy a jednoduché roviny. Jeho obrazy často zobrazovaly zátiší, portréty a krajiny. Namaloval mnoho zátiší s ovocem a zeleninou, které – vzhledem k jejich geometrickým tvarům – považoval za předměty, které stojí za to studovat (na Cézannových obrazech měla i obyčejná věc zřetelný sochařský rozměr).

Paul Cézanne – umělecká díla

Cézannův inovativní přístup k malířství měl obrovský dopad na kubismus a umění, a proto je často nazýván otcem moderního umění. Ve světě umělců byl považován – jak ho nazývali Picasso a Braque – za „otce nás všech“.

Paul Cézanne – nejpopulárnější obrazy

  • Zátiší Jablka – Cézannův polosochařský přístup k malování zátiší mu vynesl slávu ve světě umělců. Nejoblíbenějším vyobrazením byla jablka, hrušky a broskve, které byly rozházeny na stole spolu s plátny, deskami, džbány a lahvemi.

  • Série obrazů zobrazujících horu Sainte-Victoire – místo, které se natrvalo zapsalo do pamětí Paula Cézanna. Hora Sainte-Victoire se nachází v blízkosti města, kde vyrůstal. Po mnoho let umělec vytvářel díla zobrazující tuto krajinu z různých perspektiv a v různých ročních obdobích. Právě tato díla nejvíce odrážejí změny, ke kterým došlo v Cézannově malířské technice v průběhu let.

  • Koupání – Cézanne byl znám svou zálibou v nahotě. Ženy koupající se v řece se často objevovaly na jeho obrazech.

  • Madame Cézanne ve žlutém křesle – portrét manželky Paula Cézanna vznikl na v letech 1888–1890 v bytě, který si pronajal v Paříži.

Paul Cézanne – umělecká díla

  • Gardanne – obraz namalovaný v roce 1885 zobrazuje město Gardanne ve Francii (Provence, Azurové pobřeží).

  • Díla zobrazující břeh řeky Marne – i zde se jedná o sérii obrazů, které odrážejí krajinu kolem francouzské řeky. Cézanne miloval malovat přírodu severní Francie a na svých obrazech nádherně zachycoval její kouzlo.

Paul Cézanne – reprodukce obrazů

Jste velkým fanouškem uměleckých děl Paula Cézanna? Chtěli byste, aby jeho díla vyobrazující zátiší byla trvale přítomna ve vašem domě? Nebo dáváte přednost nástěnné galerii s krajinkami? Nikdo neznázornil kouzlo Provence tak nádherně jako Cézanne! V našem obchodě si můžete zakoupit obrazy na platně reprodukce Paula Cézanna, které vnesou do vašeho prostoru nádech francouzského malířského umění.